top of page

Αλλά… πώς λειτουργεί η φλεβική κυκλοφορία στα κάτω άκρα;

Είμαστε όλοι λίγο πολύ εξοικειωμένοι με το κυκλοφορικό σύστημα: η καρδιά αντλεί αίμα διαμέσου μεγάλων αρτηριών. H αορτή διαιρείται σε μεγάλες αρτηρίες οι οποίες με την σειρά τους διαιρούνται σε μικρότερα αγγεία το οποία προχωρούν προς τον τελικό τους προορισμό. Σε αυτό το σημείο ξεκινά η κυκλοφορία των τριχοειδών αγγείων. Κάθε ένα από τα κύτταρά μας θρέφεται μέσω ενός τριχοειδούς αγγείου. Το αίμα, κατόπιν της ροής του διαμέσου ενός τριχοειδούς αγγείου, συγκεντρώνεται σε μικρές φλέβες και λυμφατικά αγγεία τα οποία οδηγούν πίσω στην καρδιά. Το Αρτηρίδιακό-Τριχοειδικό-Φλεβιδιακό και Λυμφατικό σύμπλεγμα ορίζεται ως η «λειτουργική μονάδα μικρο-κυκλοφορίας» και αποτελεί το σημείο όπου λαμβάνει μέρος η ανταλλαγή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών μεταξύ του αίματος και των κυττάρων.


Η κατάσταση καθίσταται πιο πολύπλοκη στα κάτω άκρα λόγω του ότι όταν στεκόμαστε στα πόδια μας όλη μέρα, το αίμα στις φλέβες πρέπει να ρέει προς τα πάνω. Αυτό γίνεται εφικτό από μια σειρά «φλεβικών αντλιών»:

1. το πέλμα του ποδιού

2. τους μύες της κνήμης

3. και την αναπνοή

τα οποία ενεργοποιούνται κυρίως μέσω της βάδισης και υποστηρίζονται από βαλβίδες μέσα στις φλέβες οι οποίες βοηθούν το αίμα να ρέει πίσω προς την καρδιά.





Dr. Guido Arpaia

Angiology Medicine Specialist

Director of Internal Medicine

Hospital of Carate Brianza ASST

Vimercate

Italy


40 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page